image2

Podrà ChatGPT competir amb el cercador de Google?

Canvis en els equilibris del sector tecnològic

Segur que has sentit a parlar de ChatGPT, un bot de conversa basat en intel·ligència artificial que ha revolucionat les xarxes per la complexitat de les tasques que pot dur a terme: escriure codi, narrar històries o resoldre deures universitaris…

Aquesta irrupció ha trasbalsat el sector tecnològic perquè, per primer cop en molt de temps, Google veu en ChatGPT un possible competidor per al seu cercador. Però pot ChatGPT arribar a competir amb el buscador de Google? Serà capaç de canviar la manera com busquem informació a Internet?

Encara més disruptiva ha estat l’entrada en escena de Microsoft, invertint 10.000 milions de dòlars en OpenAI, la companyia creadora del bot. La intenció de Microsoft és incloure ChatGPT al seu motor de cerca, Bing —sí, encara existeix!— a partir del març. Això podria alterar el monopoli que té Google en aquest camp des de fa dues dècades.

Preocupació a Google

ChatGPT ha encès totes les alarmes a Alphabet, empresa matriu de Google. Sundar Pichai, el seu CEO, vol centrar esforços a treure al mercat productes similars. Google, de fet, ja disposa de models de llenguatge, com LaMDA o Sparrow —aquest últim de DeepMind, adquirit per Google (500M $, 2014)—, que tindrien accés a Internet i inclourien informació actualitzada i referències en les respostes.

Alguns treballadors creuen que s’ha perdut una oportunitat, però Alphabet tenia motius per ser prudent. Un bot conversacional no dirigeix a altres webs ni incorpora anuncis, que suposen el 60% d’ingressos de l’empresa. A més, respostes errònies o discriminatòries podien danyar la imatge de la marca. En poques paraules, millor no tocar el que ja funciona. En canvi, OpenAI i Microsoft poden assumir riscos perquè tenen molt menys a perdre.

Punts forts de ChatGPT

L’experiència en el ChatGPT és personalitzada i natural, resolent dubtes a través del mètode pregunta-resposta. A més, s’ocupa de tasques increïblement complexes amb resultats sorprenentment bons i els explica de forma tan senzilla que ha captat l’atenció de milions d’usuaris. Fins i tot, és capaç d’escriure codi, tot i que alguns estudis alerten de possibles forats de seguretat i problemes de propietat intel·lectual.

Als usuaris els agrada especialment l’estalvi que suposa en temps de cerca, ja que no han de filtrar resultats innecessaris ni destriar informació. A més, evitar visitar multitud de pàgines també estalvia enfrontar-se a galetes i anuncis empipadors. La interfície és minimalista: més neta, sense distraccions i amb un missatge clar. I, fins i tot, continua funcionant sense connexió a Internet.

Limitacions actuals

Google és el lloc web més visitat del planeta i és extremadament fiable: suporta més de vuit mil milions de cerques al dia. Ha marcat la manera com entenem la xarxa, ja que per a qualsevol empresa, el més rendible és posicionar-se primera en els resultats del buscador. ChatGPT, en canvi, és encara un prototip i els servidors cauen sovint.

Visitar múltiples pàgines pot ser positiu si necessites diferents punts de vista o, simplement, la teva pregunta no té una resposta simple. A més, Google pot complementar les respostes amb imatges i vídeos i suggerir noves preguntes a partir del dubte inicial.

Però la informació que extreus de Google no es pot ni comparar amb la que ell extreu de tu. A partir de les teves dades, ofereix resultats que s’adapten als teus interessos. I tot i que això és còmode, també genera molts dubtes de privacitat.

Ara per ara, una de les grans limitacions de ChatGPT és que està entrenat amb dades fins al 2021. Per tant, no serveix per a notícies recents o esdeveniments que s’actualitzen a temps real. 

Tampoc aporta referències en el contingut. Només hi ha una única veu erudita que dilueix la responsabilitat del missatge i impedeix verificar la informació. En altres paraules: és una caixa negra. Això fa que algunes webs (GitHub, Stack Overflow, Reddit…) puguin expressar dubtes sobre formar part de les dades d’entrenament. Alguns programadors han denunciat que el xat, literalment, copiava els seus repositoris de codi. Elon Musk, tot i ser fundador d’OpenAI, ha prohibit utilitzar Twitter com a font d’informació per a ChatGPT:

Finalment, tot i que sempre mostra un to confiat, de vegades ChatGPT s’equivoca estrepitosament. És més, els models de llenguatge tendeixen a reproduir contingut racista, homòfob o masclista. I quan reps una resposta d’una veu que suposadament ho sap tot, cal vigilar-ho molt de prop.

Conclusions

De moment, Sam Altman (CEO d’OpenAI) és prudent, perquè hi ha molt marge de millora. Va dir que ChatGPT és «increïblement limitat» i que «seria un error confiar-hi per a res important ara mateix». OpenAI, però, ja treballa per millorar-lo. A més, hi haurà una versió de pagament, ChatGPT Professional, que estarà sempre disponible i no tindrà límit de línies ni de nombre de preguntes.

Cal remarcar que un cercador i un model de llenguatge són diferents i estan destinats a complementar-se. ChatGPT és una eina espectacular per resoldre certes tasques i revolucionarà algunes consultes, però sovint sortirà a compte la recerca crítica entre els resultats de Google. 

Així d’entrada, l’hegemonia del buscador de Google no sembla estar en perill immediat i, a més, no trigarà a integrar tecnologies similars. Tot i això, dos fets podrien alterar aquest paradigma. El primer és l’habilitat que tingui OpenAI de millorar el seu producte, ja que la majoria de problemes que té avui en dia ChatGPT no semblen ni molt menys impossibles de solucionar. El segon són els hàbits de consum. Google sap que milers de milions d’usuaris tenen automatitzat l’ús del seu cercador com a porta d’entrada a Internet. Però, compte! Exactament pel mateix motiu, poc servirà que Google tregui bots similars si el públic ja s’ha acostumat a fer servir ChatGPT.

Prepareu les crispetes. La batalla està servida.

I què n’opina, ChatGPT?

Per acabar, com no podia ser d’altra manera, li hem preguntat a ChatGPT la seva opinió sobre el tema:

ChatGPT: Està el cercador de Google en perill?

El cercador de Google és una eina molt popular i ha estat el líder del mercat dels motors de cerca durant molt de temps. Tot i això, cal tenir en compte que el camp de la tecnologia està en constant evolució i hi ha nous desenvolupaments i competidors emergents en el mercat.

Pel que fa a ChatGPT, és un model de llenguatge avançat que s’utilitza per generar text de forma automàtica, però no està dissenyada per reemplaçar al cercador de Google. Mentre que ChatGPT és capaç de respondre preguntes i generar text, no té accés a la quantitat d’informació que té Google, i no està dissenyat per realitzar cerques a Internet. És important continuar usant eines com Google per buscar informació precisa.

Encara que hi ha alguns competidors emergents, Google continua sent un líder en el mercat dels motors de cerca i compte amb una gran base d’usuaris i un algoritme molt avançat, això no significa que no pugui haver-hi canvis en el futur, però ara per ara Google continua sent líder en aquesta àrea.

Referències

  1. La imatge de l’article ha estat generada per DALL-E, un model generatiu d’art d’OpenAI, sota la petició «End of Google’s dinasty» («Fi de la dinastia de Google»)
  2. Estevez, Á; Bolsamanía; 2023. Microsoft estudia invertir 10.000 milions en OpenAI, creadora del bot de IA ChatGPT.
  3. Márquez, J; Xataka; 2023. Era qüestió de temps que OpenAI comencés a cobrar per ChatGPT: aquest oferirà versió de pagament.
  4. Wiggers, K; TechCrunch+, 2022. El codi generat per IA pot introduir vulnerabilitats de seguretat, segons un estudi.
  5. Pitt, S; CNBC; 2022. Google vs ChatGPT: això ha passat quan he canviat els serveis per un dia.
  6. Millán, V; hipertextual; 2022. «Pregunta a OpenAI» en lloc de «busca-ho a Google»: ChatGPT pot canviar (o no) com busquem a Internet.
  7. Richards, L; IMPAKTER; 2023. Google vs ChatGPT: Qui en sap més?
  8. Bastian, M; The decoder; 2022. ChatGPT vs Google: Qui guanya a 500 cerques?
Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share