garnert ciberpoder

La corba de Gartner: com es mesura el hype a la tecnologia?

Els mitjans sempre van plens de notícies sobre tecnologies revolucionàries que, en teoria, estan a punt de canviar-nos la vida. Però quantes d’elles causen realment l’impacte que se’ns promet? Sembla com si moltes d’aquestes idees caiguessin en l’oblit i no en tornéssim a sentir a parlar. L’any 2017, per exemple, es deia que l’Analítica Augmentada, cap al 2020, havia de fer de forma automàtica el 40% de la feina dels analistes de dades. Doncs bé, per sorpresa de ningú a 2021 la feina dels analistes de dades segueix sent més o menys la mateixa.

Aleshores, la tecnologia no canvia al ritme que ens agradaria? Tendim a inflar les capacitats reals de les noves idees? Moltes d’elles estan abocades al fracàs? La llei d’Amara, molt coneguda en l’àmbit tecnològic, és molt il·lustrativa en aquest sentit:

Tendim a sobreestimar els efectes d’una tecnologia en el curt termini i a subestimar-los en el llarg termini.

Té lògica, si t’hi pares a pensar. Surt una nova idea amb molt de potencial i s’és molt optimista amb la seva capacitat de canviar el món. Se’n creen grans expectatives i tothom en parla. Al cap d’un temps es comprova que té algunes limitacions i que potser no podrà fer tot el que s’havia imaginat. Hi ha decepció i se’n deixa de parlar. Però hi ha alguna manera de controlar tot això? Es pot mesurar el hype en el món de la tecnologia? La resposta és que sí. Deixeu-me que us presenti la corba de Gartner.

El cicle de sobreexpectació, corba de Gartner o, literalment de l’anglès, el cicle del hype (hype cycle) és una representació gràfica dels patrons que segueixen les noves tecnologies en quant a maduresa, adopció i futura aplicació comercial. S’hi presenten aquelles que afectaran els negocis i la societat dels propers cinc a deu anys. És publicat anualment per Gartner, una empresa referent en l’avaluació de les tendències del sector tecnològic. De fet, elaboren un centenar de cicles diferents cada any, però el cicle del hype n’és sens dubte el més famós.

Com funciona, doncs, la corba de Gartner? És molt senzill, realment. Se separen les tecnologies emergents en cinc fases:

  1. Llançament: presentació del prototip en un esdeveniment per atreure el focus mediàtic. Tal i com us imagineu, s’utilitzen colors vius, música èpica i es convida a un munt de periodistes a prendre alcohol i canapès.
  2. Pic d’expectatives sobredimensionades: com que tothom en parla, es crea un entusiasme excessiu i es generen expectatives poc realistes. En termes moderns, es crea el hype.
  3. Abisme de desil·lusió: es topa amb la realitat. Les primeres versions del producte solen ser cares i tenir errors, se’n comença a dubtar de la utilitat i, encara pitjor, algunes empreses hi deixen d’invertir.
  4. Rampa de consolidació: les empreses que no han abandonat el vaixell intenten entendre els beneficis de la idea, amb l’esperança d’acabar tenint èxit i dir allò que queda tan bé de “nosaltres hi vam creure en tot moment”.
  5. Altiplà de productivitat: els beneficis de l’eina queden demostrats. S’arriba a una situació estable, se’n fan noves versions i es comencen a introduir en el mercat.
image

I de què serveix, tot això? Oh, sorpresa: sobretot és un tema de diners. Aquest cicle és especialment útil per als inversors, ja que poden triar si prefereixen ser els primers en una tecnologia poc coneguda que podria tenir un gran impacte o bé ser conservadors i apostar per una opció més consolidada. En una inversió no només importa el producte sinó el moment. De res serveix escollir un bon objectiu si es comença massa aviat o massa tard, s’abandona massa d’hora o s’aguanta massa temps. La corba de Gartner serveix de guia per evitar aquests errors o, si més no, mitigar-los.

Si anem a l’últim cicle publicat, l’any 2020, veiem que va estar clarament marcat pel context de la pandèmia. Gartner va destacar especialment cinc tendències que englobaran les tecnologies emergents dels propers anys:

  • Arquitectures compostes: estructures prou flexibles per adaptar els models tradicionals de negoci a la descentralització i a canvis bruscos com la pandèmia o la recessió econòmica.
  • Confiança algorítmica: la proliferació de fake news i la violació de dades fa que es comencin a utilitzar algoritmes per millorar la fiabilitat de la informació.
  • Més enllà del silici: la demanda de transistors està topant amb l’esgotament del silici i s’estan buscant nous materials per substituir-lo.
  • IA formativa: tècniques d’intel·ligència artificial capaces d’adaptar-se a nous contextos. L’aplicabilitat és infinita, però és curiós que Gartner adverteix d’usos perillosos com la síntesi de noves drogues.
  • Identitat digital: creació de versions digitals de nosaltres mateixos, des de serveis d’autenticació fins a la comunicació entre cervells i ordinadors.

En la següent imatge es pot veure la corba de Gartner del 2020, amb tecnologies d’aquestes cinc temàtiques, on a cada concepte se li assigna la previsió del temps que es creu que es trigarà a implementar:

image 1

Lògicament, quan es fan prediccions sempre hi ha el risc de poder-la espifiar. I tot i tenir molt de prestigi en el sector, Gartner no es lliura de les crítiques. D’entre les queixes més destacades se’n diu que li falten evidències científiques, que els termes sobreexpectació i desil·lusió són subjectius, que el pas entre fases no està ben definit i que es prioritzen criteris econòmics. També hi ha retrets sobre algunes tecnologies no identificades a temps o sobre certes inconsistències entre cicles d’anys diferents. Tot i això, val a dir que hi ha molts casos en què la corba de Gartner sí que ha sabut identificar a temps idees que han anat seguint el cicle previst. És el cas, per exemple, de la computació al núvol, la impressió 3D, la recerca basada en llenguatge natural, el 4G, el NFC, el reconeixement de veu o les bases de dades NoSQL.

Encara no sabem quines seran les noves línies del sector tecnològic que ens durà el cicle del hype del 2021. Segurament, farà que alguns inversors s’estirin dels cabells i que d’altres es freguin les mans. Però el que sí que n’hauríem d’aprendre tots plegats és que ni ens hem de deixar enlluernar de seguida per totes les noves tecnologies ni les hem de matar al primer contratemps. Amb una mica de paciència, confiança i temps és probable que moltes d’elles, a la seva manera, sí que acabin canviant el món.

Referències:

[1] Kasey Panetta; 5 Trends Drive the Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies; 2020.

[2] Gartner’s Hype Cycle Methodology; CIO Wiki; 2021.

[3] Cicle de sobreexpectació; Viquipèdia; 2021.

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share