Segueix-nos

La protesta dels riders guanya: Glovo rectifica l’algoritme injust

El sindicalisme està de moda a tech. Els últims mesos hem vist com diversos moviments als EUA anaven guanyant rellevància a xarxes i als seus respectius llocs de treball. Google, Kickstarter, Glitch, Pitchfork i Amazon són exemples d’empreses on hi ha hagut conflictes laborals que han transcendit els murs de les oficines i han aterrat a Twitter recentment. A Barcelona és la lluita dels riders la que ha estat protagonista a xarxes (i als carrers) aquests darrers dies.

Després que Deliveroo anunciés la retirada de Barcelona fa unes setmanes (no se sap si serà permanent o tornaran tan aviat com hi hagi una engruna de benefici per rascar «a la Cabify»), semblava que el panorama del delivery se l’haurien de repartir Glovo, Uber Eats i Just Eat. La nova Llei Rider, presentada precisament per regular el sector, ha posat de manifest que les plataformes de delivery Glovo i UberEats han de canviar els seus models de negoci si no volen quedar fora de la legalitat.

La resposta de Glovo ha estat canviar un model de retribucions que augmenta encara més la competència entre riders, deixant-los escollir la tarifa amb què volen ser remunerats (mitjançant un coeficient multiplicador d’entre 0,7 i 1,3), premiant els repartidors que accepten treballar per menys diners i penalitzant a la resta.

David Martínez, rider afiliat a la CGT comenta a El Salto Diario: «vaig començar amb el coeficient de 1,2 i no em sortia res, per això em vaig veure obligat a ficar-me 0,9». Explica també que aquest coeficient significa que «per guanyar el mateix que abans, ara haig de treballar 3 hores més al baixar la tarifa».

Aquesta situació ha estat el principal desencadenant de l’enuig dels riders que han sortit al carrer aquests darrers dies frenant milers de comandes. Com no són treballadors assalariats no es parla pròpiament d’una vaga. No obstant això, els riders han demostrat que és possible organitzar-se en un sector tan atomitzat com el del delivery, que tendeix a impossibilitar la creació d’espais per compartir experiències laborals.

L’última notícia és que Glovo ha rectificat l’algoritme amb què havien d’esquivar la «Llei Rider», eliminant els tres coeficients més baixos. Les xarxes ràpidament s’han fet ressò aquest matí:

Com afirmen els actors involucrats, la lluita no acaba aquí i una de les complexitats serà el seguiment de l’algoritme que les plataformes utilitzen per adaptar-se a la nova Llei Rider. Segur que hi haurà noves entregues de «Les Guerres Riders» ben aviat. Ara per ara és essencial l’anàlisi eticopolític de l’algoritme, des de diferents punts de vista, combinat amb l’impacte quantitatiu que tindrà sobre els treballadors.

Recomanem seguir el conflicte a través dels següents perfils de Twitter:

@ridersxderechos
@cjuarespalma
@GessamiForner
@uri__soler
@cgt_delivery
@project_gig

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share