Segueix-nos

La tecnologia no és neutral

Si penséssim un eslògan que descrigui el projecte de ciberpoder.net probablement seria: la tecnologia no és neutral.

La tecnologia, les dades i els algoritmes no són neutrals si entenem «neutral» com a sinònim d’«apolític», «desinteressat» o «innocu».

La nostra presència al món és, en si, política; el nostre consum, els nostres missatges i el temps que passem a plataformes digitals són actes polítics, perquè afecten altres persones i comunitats.

D’una manera o altra, el contingut que veiem a internet és interessat. Les organitzacions que el fan possible són interessades. Les plataformes són interessades. Quan un grata amb el dit la superfície del contingut, els interessos són evidents en la majoria de casos, però en l’acceleració del dia a dia no tenim gaire temps per aturar-nos a qüestionar-ho.

ciberpoder.net també és interessat. Però de la mateixa manera que passa amb la tecnologia —i les dades i els algoritmes— tenir interessos per se no és negatiu. La pregunta clau sempre és a qui beneficia i a qui perjudica.

Els interessos de ciberpoder.net són ben clars: tenim certa sensibilitat a les injustícies (això és un problema) i volem fer alguna cosa al respecte. Creiem que per ser una persona ètica a la dècada dels dos mil no es pot renunciar a pensar l’entorn digital políticament: a qui beneficia i a qui perjudica.

És fàcil perdre l’esperança i és fàcil deixar-se emportar per un productivisme individualista per justificar no fer res. És una actitud comprensible, però a nosaltres ens aterra la idea.

Escriure avui sobre tecnologia, sobre xarxes i sobre cultura digital i fer-ho en català ja és un fi en si mateix. Les veus plurals i alternatives són necessàries en el discurs col·lectiu i no s’ha d’oblidar que els missatges promocionats a xarxes per grans empreses funcionen i són més potents que mai. Donar veu a diferents veus importa.

Som obertament progressistes, feministes, pro-LGTBQ+, antiracistes, ecologistes i creiem que l’acumulació de capital desmesurada i les desigualtats globals entre occident, orient i els diferents hemisferis no ajuden a fer que el món sigui un lloc millor. Sona a clixé, però la major part de plataformes, dades i temps que passem connectats el controlen organitzacions amb interessos oposats a això. No ens volem quedar de mans plegades i per això li dediquem temps a ciberpoder.net.

La realitat i la tecnologia són complexes. Per això millor no deixar-les en mans d’organitzacions per a les quals el canvi climàtic és només una estratègia de màrqueting per atraure millennials i zoomers.

Al segle XXI sabem que el món digital no és tampoc innocu, malauradament. Les xarxes, les plataformes i els comportaments que reprodueixen tenen un impacte molt real en les persones i en la seva salut mental: trastorns alimentaris, addicions, pobresa i suïcidis que són reduïts la majoria de vegades a fenòmens individuals.

La tecnologia és política; té interessos al darrere i perjudica les persones si ningú s’assegura que beneficiï a les persones.

ciberpoder.net vol posar el seu granet de sorra perquè beneficiï a les persones.

Un instrument tècnic que serveix de mitjà de comunicació no pot ser mai simplement un mitjà neutre per a qualsevol fi. […] Les xarxes socials […] han permès que les persones separades entre si per les noves formes de treball es comuniquin, es trobin, reconeguin allò que les uneix i prenguin confiança. D’aquesta manera han proporcionat una figura material al poder dels anònims. Però aquest efecte no és inherent al mitjà tècnic. Cada dia constatem que el mateix mitjà és també una via d’expressió i difusió de tots els fantasmes identitaris, racistes, sexistes i altres.

Jacques Rancière sobre política i tecnologia – Fernández-Savater, A. (2020, 28 septiembre). Habitar y gobernar: Inspiraciones para una nueva concepción política. Ned Ediciones.
Total
0
Shares
Total
0
Share