Segueix-nos

ChatGPT-3: per què tot el món n’està parlant?

Era temptador fer-li escriure aquest breu article al ChatGPT, però en el moment en què ho hem intentat, el servidor estava col·lapsat:

 A lot of people are checking out ChatGPT right now. We’re doing our best to make sure everyone has a chance to try it out, so please check back soon!

I és que no és fàcil «escalar» una web per a respondre a més d’un milió d’usuaris nous en menys d’una setmana.

El 30 de novembre passarà a la història com el dia que es va llençar el ChatGPT al gran públic. En aquest article expliquem què és i d’on surt aquesta intel·ligència artificial tan sorprenent com amenaçant. Endavant!

Què és i què hi ha darrere del ChatGPT-3?

Per a molts i moltes aquests darrers dies el ChatGPT ha estat el gran tema o trending topic a xarxes i en especial a Twitter. Per altres, més que un altre tema mediàtic, aquesta nova release d’OpenAI és directament una revolució sense precedents a la història de la tecnologia.

Segons l’article de la Viquipèdia en català, el ChatGPT «és un prototip de chatbot d’inteligència artificial centrat en la usabilitat i el diàleg». D’aquí sorprenen dues coses, la primera és que només es tracta d’un prototip (!) i la segona és que el català és un dels 5 idiomes que en el moment d’escriptura d’aquest article ja té un article per aquest projecte radicat a Silicon Valley (junt amb l’anglès, l’alemany, el xinès i el japonès; ens sembla prou representatiu de la vitalitat de la Viquipèdia en català).

L’algoritme del ChatGPT ha sorprès per la rapidesa, la coherència i la consistència de les seves interaccions amb els usuaris. Això és gràcies a un large language model (LLC o gran model de llenguatge) que, a partir d’una tecnologia anomenada «transformadors», és capaç de processar i generar llenguatge natural, o sigui, de parlar i entendre el llenguatge humà d’una manera similar a com ho faria un humà. No és que la màquina darrere la web estigui «raonant» d’una forma humana, sinó que l’algoritme, després de ser «entrenat» massivament amb molts terabytes (TB) d’informació seleccionada i d’interaccions amb humans, és capaç de donar respostes als usuaris que realment fan patxoca. I no para d’aprendre.

Un dels trets que oferia aquesta versió i que ha sorprès més és la capacitat de mantenir un diàleg consistent i no només oferir respostes aïllades a cada pregunta. Durant la conversa pots referir-te a respostes que el chatbot t’ha donat unes línies més a dalt i pots fer referència al metallenguatge (el llenguatge emprat per del llenguatge del bot); la màquina et seguirà la conversa amb naturalitat. Prou impressionant.

Per tant, a efectes pràctics és com parlar amb un robot amb un coneixement enciclopèdic que té algunes limitacions i que en última instància no pensa com a un ésser humà. Això si, «conscient» de les mateixes limitacions, aquesta versió 3.5 del chatbot no té novetats del món des de 2021; quan se li pregunta per temes polèmics o d’actualitat, respon que no té aquesta informació o s’estima més no respondre.

Algunes possibles aplicacions

Algunes de les aplicacions d’aquesta versió del ChatGPT ja són:

  1. Cercar a Google o DuckDuckGo
  2. Esclarir conceptes científics o fins i tot filosòfics
  3. Programar dictant-li què necessites amb llenguatge natural
  4. Entendre un codi o línies de codi traduint-les a llenguatge natural.
  5. Fer comandes al DALL-E
  6. Aconseguir receptes de cuina
  7. Narrar històries gracioses o romàntiques
  8. Resoldre els deures (de l’escola, institut o universitat)
  9. Escriure articles per a la pàgina web de la teva plataforma d’activisme digital.

Un sistema que encara està aprenent

Tot i així, els usuaris s’han adonat que tot i que en general dona bones respostes per a sortir del pas, quan el pressiones en un tema del qual ets expert veus que el ChatGPT realment no entén el que diu i es limita a donar respostes genèriques i sovint errònies. Tot seguit, quan li fas veure l’error que acaba de cometre, també fa veure que sent culpa.

Com moltes critiquen a xarxes, és un perill antropomorfitzar un algoritme que no entén i molt menys sent com un ésser humà: no s’ha d’oblidar la dimensió social i econòmica del ChatGPT i el fet que el més d’un milió d’usuaris que ja han jugat amb ell estan ajudant a entrenar i estan millorant encara més l’aprenentatge autònom d’aquesta intel·ligència artificial. És innegable que s’està creant un monstre d’alt valor econòmic que tot i ser encara d’accés gratuït pot convertir-se en una eina perillosa per als interessos d’uns pocs.

En particular l’article de —la ja llegendària— Timnit Gebru (@timnitGebru), que va ser acomiadada de Google precisament per ser crítica amb la direcció que estaven agafant les iniciatives d’intel·ligència artificial, qüestiona aquest projecte i alerta sobre els biaixos que té l’entrenament del ChatGPT en nom de l’«altruisme efectiu», un corrent ideològic al qual s’acullen molts bilionaris de Silicon Valley per a justificar els seus projectes megalòmans.

Darrere d’OpenAI, que es presenta com a organització sense ànim de lucre «amb l’objectiu declarat de promoure i desenvolupar una IA amigable d’una manera que beneficiï la humanitat en el seu conjunt», s’hi amaguen inversors com ara Elon Musk, Sam Altman (el CEO), Peter Thiel, Infosys o Amazon Web Services.

El perill de biaixos en l’última versió del chatbot d’OpenAI és el mateix que en qualsevol intel·ligència artificial: la màquina adopta els biaixos (racisme, homofòbia, classisme o masclisme) que estan reflectits en les dades —textos, en aquest cas— amb les quals s’entrena. Tot i que en aquesta última versió, la IA es nega a respondre educadament algunes preguntes, van sortint exemples d’usuaris a la xarxa que sí que reben respostes amb prejudicis de tota mena.

Com sempre diem a ciberpoder.net, no hi ha una postura política neutral per a la tecnologia. Som els usuaris que hem de criticar des del primer dia qualsevol signe de discriminació i no conformar-nos amb l’efecte wow de les novetats tecnològiques.

Dit això, ens ha agradat que ja des d’un inici el ChatGPT contesti en català. Té alguns errors i traduccions desafortunades, però entenem que és part del seu aprenentatge.

Total
0
Shares
Related Posts
zuckerberg ciberpodernet
Llegir més

Clons digitals: el pla de Zuckerberg

Mark Zuckerberg sorprèn amb la seva última aposta: clons virtuals d'influencers. La plataforma ja prova aquesta funció als EUA, que promet revolucionar la interacció entre creadors i seguidors. Però sorgeixen dubtes: és el futur de les xarxes socials o la fi de l'autenticitat digital?
Total
0
Share