Un futur inevitable? Governança algorítmica i algocràcia (II)
L'algocràcia, govern per algorismes, ja és realitat en diversos àmbits. Des del sistema de crèdit social xinès fins al rastreig de la COVID-19, planteja reptes ètics i legals sobre privacitat i drets fonamentals.
Justícia, crim i màquines. Governança algorítmica i algocràcia (I)
L'algocràcia, govern per algoritmes, guanya terreny davant la desafecció política. Casos com COMPAS i la IA jutgessa a Estònia mostren els reptes ètics i legals d'aquesta nova forma de governança.
«Sigues el teu propi cap»: Uber, algorismes i explotació en l’era digital
La gestió algorítmica a empreses com Uber genera estrès i explotació laboral. Els sistemes opacs de valoració i preus dinàmics pressionen els treballadors, dificulten la sindicalització i augmenten l'asimetria de poder.
No hi ha futur: Mark Fisher, vaporwave i SOPHIE
L'hauntologia musical reflecteix la dificultat d'imaginar el futur. The Caretaker evoca el passat, el vaporwave barreja temps irònicament, i SOPHIE trenca motlles, mostrant que encara és possible crear sons veritablement nous.
Poden els androides ser racistes? Introducció a l’ètica algorítmica (II)
Els algoritmes com COMPAS, que prediuen reincidència criminal, poden perpetuar biaixos socials. L'ètica algorítmica és clau per garantir transparència i evitar discriminació en decisions automatitzades que afecten vides.
Benvingut, Gran Germà! Introducció a l’ètica algorítmica (I)
Els algoritmes governen molts aspectes de les nostres vides, plantejant dilemes ètics. Cal repensar l'ètica algorítmica més enllà de l'utilitarisme, considerant privacitat, drets i biaixos dels creadors.
El palau d’Internet; o la gàbia daurada de la comunicació
Deia Adorno (i Horkheimer, però ell amb menys importància) que els mitjans de comunicació, en la seva evolució…